Solutii constructive panouri fotovoltaice

You Are Here: Home / Articole / Solutii constructive panouri fotovoltaice

Domeniul de utilizare
Puterea produsa de sistemele fotovoltaice este utila in majoritatea aplicatiilor care includ motoare, pompe, echipamente electrice si iluminare etc
Nu este recomandata folosirea sistemelor fotovoltaice in sistemele de incalzire a apei sau a incaperilor (cuptorul cu microunde, prajitoarele de paine se pot folosi datorita timpului redus de lucru).
Pentru aceste aplicatii se folosesc sisteme solare dedicate (Incalzire habitat cu sisteme solare).

Umbrire
Spre deosebire de sistemele de caldura solare, umbrirea in cazul panourilor solare fotovoltaice poate avea un efect important in evolutia sistemului.
Unele module solare ofera protectie la umbrirea partiala prin folosirea unei diode intre fiecare celula.

Unghi montaj panouri solare
Deoarece pozitia soarelui pe cer variaza in functie de anotimp este utila sa aducem corectii pozitiei panoului. Latitudinea +15 grd IARNA si Latitudinea-15 grd VARA.
Sfat: Daca nu exista posibilitatea, fixati panoul pentru IARNA – zilele noroase sunt mai multe iar durata zilei este redusa

Ce voltaj de lucru alegem 12 , 24 sau 48V?
Alegerea tensiunii de lucru este determinata de dimensiunea sistemului.
In cazul sistemelor mici si medii, unde majoritatea consumatorilor sunt DC (curent continuu) sau prin intermediul unui convertor cateva sunt AC (curent alternativ) alegerea e simpla -12 V. De asemenea, modulele solare si consumatorii nu pot fi pozitionati la distanta mare una de alta datorita pierderilor.
Sistemele cu 24 V sunt pentru aplicatiile medii si mari datorita pierderilor mai mici si convertoarelor AC mai performante.
Cu cresterea eficientei utilitatilor AC, sistemele de 24V si 48V au mai multe avantaje in aplicatiile mari. (modalitate conectare baterii)

Controller
Controllerul este piesa care determina incarcarea completa a bateriei fara a permite supraincarcarea :
previne scurgerea de energie din baterie catre celula solara pe timpul noptii
reduce deteriorarea bateriei printr-o descarcare totala
poate prezenta starea sistemului
protectie la scurtcircuit
Convertor
Componenta de baza a unui sistem mediu care transforma curentul tensiune joasa DC in tensiune ridicata curent alternativ AC
Caracteristica principala este randamentul dispozitivului

Abordarea locuintei ca sistem
Este important sa consideram locuinta ca un sistem. O locuinta bine izolata necesita o cantitate mai mica de energie pentru incalzire si racire. O pozitie mai buna a ferestrelor contribuie la o lumina naturala imbunatatita si contribuie la incalzirea spatiului.Folosirea unor sisteme fotovoltaice la o locuinta uzuala poate fi un proiect costisitor.Este posibil ca unele familii care decid sa foloseasca energia alternativa sa-si schimba stilul de viata devenind mai constinciosi prin folosirea cu responsabilitate a utilitatilor.
Sistem solar FOTOVOLTAIC off-grid cu consumatori DC (curent continuu)

Sistem solar FOTOVOLTAIC off-grid cu consumatori AC (curent alternativ)

Sistem solar FOTOVOLTAIC on-grid (consumator/producator energie verde)