Microhidrocentralele (MHC) utilizeaza ca sursa primara de energie energia hidraulica, potentiala si cinetica a caderilor de apa naturale sau artificiale. Transforma energia cursurilor de apa in energie mecanica pentru actionarea diverselor utilaje (ferastraie, mori, etc.) sau pentru producerea energiei electrice.
Avantaje:
- nu produc nici un fel de poluare cu noxe, gaze, materiale reziduale
- apa naturala este intr-un circuit permanent, asigurand regenerarea sursei
- costurile de exploatare/ intretinere sunt mici
Cantitatea de energie produsa depinde de doi factori:
- inaltimea de cadere a apei: cu cat este mai mare cu atat energia generata este mai mare
- debitul de apa ce trece prin turbina: energia produsa este direct proportionala cu volumul de apa ce trece prin turbina.
Azi, circa 26% din energia folosita in lume este produsa hidraulic si peste un miliard de oameni beneficiaza de aceasta energie.
In functie de tipul turbinei acestea se impart in cateva modele:
- Turbine Pelton – Turbinele de acest tip, au ca domeniu de utilizare zona caderilor mari si a debitelor scazute (caracteristici specifice zonelor montane). La turbinele Pelton, intr-un domeniu extins, randamentul variaza foarte putin cu incarcarea, motiv pentru care acest tip de turbina este potrivit in cazul incarcarilor variabile.
- Turbinele Kaplan – Este o turbina de apa cu rotatie axiala, cu un rotor cu pale reglabile, utilizat frecvent la hidrocentrale. Turbina functioneaza prin efectul de suprapresiune, randamentul sau atingand 80-95 %. Un current cu debit mare (100 -5000 l/s) si cu o cadere mica (2-25 m) de apa sunt conditii optimale pentru turbinele Kaplan.
- Turbinele Bulb – Sunt specifice amenajarilor de ses cu caderi mici si debite mari. Avantajele turbinelor bulb fata de turbinele Kaplan apar la caderi cuprinse intre 2 si 16 m si turatii specifice intre 800 si 1000. De asemenea, randamentul turbinei Kaplan este mai redus ca urmare a schimbarii directiei curentului in camera spirala, in zona dintre aparatul director si palele rotorului, precum si in zona cotului tubului de aspiratie.