Colectori Solari

You Are Here: Home / Panouri Solare Termice / Colectori Solari

Colectori solari

 

Descriere colectori solari

Colectorii solari intra in componenta sistemelor solare complexe. Acesti colectori solari folosesc tuburi vidate cu heat-pipe care au o eficienta ridicata in captarea radiatiei solare. Impreuna cu automatizarea si boilerul cu dubla serpentina, formeaza un sistem solar complex ce asigura apa calda menajera pe tot parcursul anului si aport la incalzire.

Colectorul este realizat din tuburi solare vidate individuale cu diametru de 58 mm si lungimea de 1800 mm si functioneaza pe principiul tuburilor termice (vaporizare-condensare) ceea ce confera captatorului o stabilitate ridicata. Schimbatorul de caldura (colectorul solar) este constituit dintr-o teava de cupru in care sunt introduse un numar de 15, 20, 24, 25 sau 30 teci sudate printre care circula antigelul (agentul termic) sub presiune. Tot ansamblul este izolat si inchis intr-o carcasa exterioara din tabla de aluminiu. Tuburile se introduc in decuparile cilindrice practicate in carcasa, bulbul superior al tevii de cupru patrunzand in teaca colectorului astfel incat sa se asigure un contact termic cat mai bun. Rigidizarea tubului pe pozitia de functionare se face prin fixarea acestuia cu bride metalice, pe latura inferioara a cadrului.

Tubul solar este construit din sticla borosilicata ce rezista la socuri mecanice (garantat in caz de grindina de pana la 2,5 cm in diametru), cu pereti dubli, vidat la interior, astfel pierderile sunt eliminate in totalitate (unul din principalele atuuri fata de panourile plane, care neavand vid au pierderi de temperatura). Captatorul asigura producerea de apa calda si in conditiile unei radiatii solare difuze (iarna functioneaza si la temperaturi de pana la -30 grade Celsius). Peretele exterior al tubului este transparent permitand razelor de lumina sa treaca, asigurand in acelasi timp o reflexie minima. Peretele interior al tubului este tratat prin aplicarea a trei straturi de aliaj special (Al-N/Al sau Ti-Al/Cu) ale carui caracteristici tehnice ii confera o absorbtie excelenta si o reflexie redusa. Aerul dintre cele doua tuburi este extras, astfel se formeaza un vid. Din aceasta cauza, tuburile fiind izolate print-un spatiu vidat, panourile solare cu tuburi vidate pot fi folosite si la temperaturi negative. Daca tubul se deterioreaza si vidul dispare, atunci partea inferioara a tuburilor de culoare argintie tratate cu bariu, devine alba. Tuburile vidate din panourile solare sunt usor de inlocuit, avand in vedere ca in cazul unei defectiuni se inlocuieste doar tubul deteriorat, fara demontarea intregului panou solar. In interiorul tubului de sticla se afla tuburile termice.

Tuburile termice se afla in interiorul tubului solar, este din cupru de 16 mm cu o puritate foarte ridicata (Cu 12200), iar in interiorul acestuia se afla un agent de vaporizare ce permite aparitia fenomenului de fierbere la temperaturi scazute, astfel realizandu-se transformarea energiei solare captate, in energie termica. Fiecare heat-pipe este introdus intr-un schimbator de caldura (colectorul solar) izolat termic si protejat cu tabla din aluminiu (material folosit datorita proprietatilor aluminiului in caz de dilatare).

 

Modele colectori solari

 

Colector Solar KEG58
Nr tuburi vidate 15 / 20 / 22 / 24 / 25 / 30
Demontabil da
Tehnologie Caloduc
Lungime (m) 1,46 – 2,53
Latime (m) 1,9
Suprafata de absorbtie (mp) 1,95 – 3,64
Presiune de operare (bar) 8 max
Diametru condensor (mm) 14 / 16 / 24
Izolatie aluminiu anodizat 2mm
Material heat-pipe TU1 cupru
Izolarea colectorului poliuretan
Rezistenta la rece -30 gr.C
Greutate (kg) 55 – 78
Debit minim (l/m) 120
Debit maxim (l/m) 600
Temperatura de stagnare 270-300 gr.C
Rezistenta la grindina (mm) >= 25
Diametru tuburi (mm) 58
Tip sticla borosilicata 3.3
Rata de absorbtie => 0,94
Reflexie < 0.06
Material vopsea SS-C/CU